Закон про лобіювання має створювати нові легальні шляхи підтримки бізнесу, а не обмежувати можливості громадянського суспільства

            ІнАУ направила листи до ряду парламентських комітетів: Лист № 01/1-5 від 05.01.2024 ВРУ щодо зауважень до проекту Закону про доброчесне лобіювання (реєстр. № 10337 від 13.12.2023).

            Листи містять зауваження і пропозиції до трьох законопроектів щодо лобістської діяльності в Україні - урядового і 2-х альтернативних:

            Урядовий законопроект містить дуже розпливчасті формулювання, які можна трактувати так, що діяльність бізнес-асоціацій і легальних громадських організацій з аналізу правових актів, подання пропозицій щодо їх вдосконалення і захисту учасників ринку потрапляє під затратну бюрократичну процедуру, і у підсумку шкодить не лише розвитку ринків, але й суспільству в цілому.

            ІнАУ закликає прийняти ряд необхідних змін до цього законопроекту, аби  закон створював нові можливості для законного лобіювання, а не відсував громадянське суспільство від обговорення правових актів і не знищував аналітичний потенціал бізнесу і громадськості.