У Криму відбулась 14-та Конференція ІнАУ і ДП «UA-IX»

31 травня – 1 червня у Судаку відбулась 14-та Конференція ІнАУ і ДП «UA-IX» «Інтернет в Україні: шляхи подальшого розвитку». Вона зібрала  близько 150 учасників, які репрезентують різні сегменти ІКТ-ринку.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

В рамках першого дня роботи заходу відбувся круглий стіл «Взаємодія держави і бізнесу в сфері інформаційно-комунікаційних технологій як запорука сталого розвитку галузі». Доповіді члена Правління ІнАУ Елліни Шнурко-Табакової та Голови Правління ІнАУ Тетяни Попової  були присвячені впливу Інтернету на трансформацію системи захисту авторського права. Учасники Конференції підтримали тези щодо необхідності протидії монополізму в сфері захисту авторського права та закликали продовжити роботу щодо недопущення прийняття у другому читанні Законопроекту № 0902 «Щодо врегулювання питань авторського права і суміжних прав», який вводить монополію уповноважених державою ОКУ, істотним чином обмежує права і законні інтереси суб'єктів авторського права.

Про оптимальні шляхи вирішення проблеми доступу операторів/провайдерів телекомунікацій до будинкових розподільчих мереж (БРМ) розповів у своїй доповіді член Правління ІнАУ Іван Пєтухов. В Резолюції Конференції відображена пропозиція щодо необхідності прийняття постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Правил доступу операторів, провайдерів телекомунікацій до житлового фонду всіх форм власності для організації та проведення відповідних будівельних, монтажних робіт для забезпечення доступу споживачів до мережі Інтернет».

Значна увага в ході обговорення актуальних проблем вітчизняного ІКТ-ринку була приділена підготовці змін до Закону України «Про телебачення та радіомовлення». В доповідях члена Комітету ІнАУ з питань телебачення та медіаконтенту. Костянтина Жакуна та члена Правління ІнАУ Віктора Мазура йшлося про необхідність підтримки нової редакції Закону України «Про телебачення та радіомовлення» на базі принципів технологічної нейтральності, прозорості процедур діяльності національного медіа-регулятора, спрощення регулювання діяльності і усунення зайвих адміністративних бар’єрів, в т.ч. зменшення видів діяльності, які підлягають ліцензуванню, уникнення подвійного ліцензування.

Доповідь члена Правління ІнАУ Олександра Федієнка була присвячена шляхам вдосконалення існуючого законодавчого поля в сфері використання радіочастотного ресурсу України, створення сприятливих умов для ліцензіатам для здійснення радіочастотних присвоєнь, припинення незаконної діяльності та ліквідації нелегальних мереж безпроводового зв’язку, спрощення та скорочення терміну здійснення частотних присвоєнь. Було запропоновано переглянути діючу сітку радіочастот діапазонів 5 ГГц, 10 ГГц, та 24 ГГц з метою повного та ефективного використання радіочастотного ресурсу та забезпечення маневрового резерву з радіочастот операторам і відкриття нових діапазонів РЧР для використання радіотехнології широкосмугового радіодоступу.

В ході панельної дискусії «Антигерої ІКТ-ринку» був розглянутий список найбезглуздіших нормативних актів та законопроектів, їх авторів та посадових осіб, які стримують розвиток інформаційного суспільства в Україні. Учасники Конференції підтвердили перелік з восьми найбезглуздіших нормативних актів та законопроектів, розглянутих в ході Конференції, та вирішили оприлюднити інформацію про ці нормативні акти. За результатами рейтингового голосування учасників Конференції – експертів ринку телекомунікацій лідерами рейтингу «Антигерої ІКТ-ринку» визначені такі законопроекти та нормативні акти:

1) Проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки національної кінематографії» № 2576 від 19.03.2013, автор Народний депутат України Кириленко В.А.

2) Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо врегулювання питань авторського права і суміжних прав» № 0902 від 12.12.2012, автори  Народні депутати України VI скликання Луцький М.Г., Самойлик К.С., Зарубінський О.О.

3) Рішення Київської міської ради «Про питання впорядкування діяльності суб’єктів господарювання в галузі зв’язку та інформаційних технологій» №378/5765 від 14.07.2011.

Повний перелік – у списку Документів 14 конференції ІнАУ та ДП «Українська мережа обміну трафіком» «Інтернет в Україні: шляхи подальшого розвитку».

Другий день роботи Конференції почався круглим столом «Шляхи подальшого розвитку Української мережі обміну трафіком (UA-IX)».

В доповіді Сергія Гусакова, представника Генерального спонсора Конференції компанії Extreme Networks йшлося про нові технології в мережевій інфраструктурі точок обміну трафіком і операторів зв'язку, а також про обладнання, яке компаніяя поставляє на ринок.

Заслухавши доповідь Директора Української мережі обміну трафіком UA-IX, члена Правління ІнАУ Олександра Кульчицького «Стратегія розвитку ДП «УкрМОТ» та впровадження нових послуг мережі UA-IX» та Павла Гульчука, технічного адміністратора ДП «УкрМОТ» «Технічні аспекти контролю за виконанням Учасниками мережі UA-IX правил підключення та Договору про надання послуг», учасники Конференції підтримали впровадження нових послуг у мережі UA-IX та рекомендували якнайшвидше запустити пілотний проект.

Останній круглий стіл конференції був присвячений перспективам впровадження нових технологій в інформаційно-комунікаційній сфері. Неаби-який інтерес викликала презентація обладнання компанії Brocade та її технологій найближчого майбутнього, що були представлені компанією ITBiz – прямим партнером вендора на території України. Більшість питань учасників виникла стосовно проекта з провадження рішень Brocade в одній з українських мереж обміну трафіком, який було успішно завершено навесні цього року.

Активну дискусію викликало обговорення питання розвитку ринку доменних реєстрацій. У доповідях члена Доменного комітету ІнАУ Віталія Зубка і Голови Доменного комітету члена Правління ІнАУ Івана Пєтухова «Пропозиції ІнАУ щодо Концепції розвитку домену .УКР» йшлося про Концепцію розвитку домену .УКР в контексті розвитку доменного простору України. Олександр Ольшанський («Інтернет Інвест») звернув увагу учасників Конфереції, що принцип розділу властей повинен бути основою розвитку ринку доменних реєстрацій. Було вирішено ініціювати проведення обговорення концепції розвитку домену .УКР за участю представників інтернет-спільноти, держави та бізнесу, а також таких міжнародних організацій, а також, з метою відтворення Координаційної ради УМІЦ як легітимного вищого робочого органу з керування національними доменами звернутися до всіх зацікавлених сторін, а також до Кабінету Міністрів України з пропозицією щодо оновлення складу Координаційної Ради з урахуванням результатів адміністративної реформи та необхідності побудови вищого керівного органу домену за принципом паритету суспільства, держави та бізнесу.

На завершення конференції Ірина Попова (дослідницька компанія, «ІКС-Консалтинг») поділилася результатами досліджень ринку широкосмугового доступу в Україні.

За підсумками Конференції було прийнято Резолюцію.

Генеральним спонсором Конференції виступила компанія Extreme Networks,

Технологічним спонсором - «Айті Бізнес Солюшн»,

Спонсором - «Ай Ті Сістемз».