Представники ІнАУ і експерти Ради Європи обговорили проблеми протидії кіберзлочинності

7-8 вересня в Україні з візитом перебуває делегація експертів Офісу Ради Європи в рамках проекту ініціативи ЄС «Східне партнерство «CyberCrime@ЕАР III».

Мета візиту - обговорення співробітництва між державним та приватним секторами у сфері боротьби із кіберзлочинністю.

 

Візит передбачає 4 зустрічі: у відповідних департаментах причетних держорганів (СБУ, Кіберполіції та омбудсмена) та з представниками Інтернет Асоціації України.

 

Сьогодні, 7 вересня відбулась зустріч в ІнАУ.

Були обговорені хід імплементації в Україні Конвенції про кіберзлочинність, проблеми та завади у цьому законодавчому процесі, взаємодія у підтримці зусиль ІнАУ щодо впровадження в Україні європейських принципів державно-приватного партнерства, підготовка до підписання Меморандуму про співробітництво у боротьбі з кіберзлочинністю та злочинами, пов'язаними із цифровими доказами.

 

Меморандум, який готується спільно євроекспертами та українською стороною, планується підписати керівниками СБУ, Нацполіції та ІнАУ з можливістю приєднання інших сторін.

Він передбачає співпрацю правоохоронців і представників ISP у сфері протидії кіберзлочиності, формалізацію контактних пунктів та персоналу для взаємодії, організацію спільних тренінгів, підготовки та розповсюдження спільних документів (інструкцій, рекомендацій) щодо безпечних способів використання Інтернету.

Планується створення спільно робочої групи МВС, СБУ та ІнАУ з можливістю приєднання інших сторін для вдосконалення співпраці та законного обміну інформацією. Робоча група, зокрема, займеться підготовкою документів, що стосуються відпрацювання запитів, законного видалення електронних даних, обстеження комп'ютерних систем та вилучення доказів, для полегшення і кращого розуміння юридичних вимог у таких випадках.

 

Зустріч була дуже корисною для обох сторін. За відгуками експертів РЄ, за обсягом отриманої інформації вона стала найвагомішою в програмі візиту.

 

Наступний визит представників проекту CyberCrime@ЕАР відбудеться в ході 8-го Українського форуму з управління Інтернетом IGF-UA 6 жовтня, а підписання Меморандуму планується здійснити до кінця поточного року