Новини законодавства в сфері трудового права від АО "Василь Кисиль і партнери"

1.    Парламент встановив нові штрафи, податкові пільги та додаткові вимоги до процедури найму з метою усунення практики прихованого працевлаштування

1 січня 2015 року набрав чинності новий Закон*, спрямований на боротьбу з прихованим працевлаштуванням шляхом запровадження нових штрафів, податкових пільг та додаткового регулювання найму.

2.    Ключові законодавчі зміни

Додаткові вимоги до процедури найму

Віднині, роботодавцям прямо заборонено допускати працівників до роботи за відсутності виданого наказу про прийом на роботу. Порушення цієї вимоги тягне за собою накладення штрафу на роботодавця у розмірі 30 мінімальних заробітних плат (36 540 грн.) за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення, та на посадових осіб роботодавця у розмірі від 500 до 2 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 8 500 грн. до 34 000 грн.).

Компанії, що використовують цивільно-правові договори підряду з фізичними особами також несуть ризик застосування цих штрафів у випадку, якщо підрядник доведе існування трудових відносин у судовому порядку.

Судам було прямо надано нове право присуджувати працівникові, з яким фактично існували трудові відносини, заробітну плату за період існування фактичних трудових відносин. При цьому, розмір такої заробітної плати не може бути менше середньої заробітної плати за відповідним видом економічної діяльності у регіоні.

Змінено порядок повідомлення про прийом на роботу

Роботодавці тепер повинні повідомляти Державну фіскальну службу України про прийом працівника на роботу до того, як працівника може бути допущено до роботи. При цьому, ця нова вимога не скасовує існуючу вимогу подавати Державній службі зайнятості відомості про чисельність працевлаштованих осіб, яка продовжує діяти паралельно з цим новим правилом.

Порушення цієї вимоги тягне за собою накладення штрафу на роботодавця у розмірі однієї мінімальної заробітної плати (1 218 грн.) за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення, та на посадових осіб роботодавців у розмірі від 30 до 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 грн. до 1 700 грн.).

Окрім цього, скасовується реєстрація у Державній службі зайнятості трудових договорів, що укладаються фізичними особами-підприємцями з їх найманими працівниками. 

Податкові знижки

Починаючи з 1 січня 2015 року, новий Закон встановлює 60% податкову знижку для єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування, що застосовується для роботодавців, що виконують комплекс умов. Ці умови буде дуже важко виконати роботодавцям, що не здійснюють приховане працевлаштування.
З 1 січня 2016 року, 40% податкова знижка застосовуватиметься до всіх роботодавців. Проте, ми не можемо прогнозувати, чи уряд дозволить цій знижці набрати чинність.

 

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

* Закон України № 77-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов'язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці» від 28 грудня 2014 року.