ІнАУ закликає Президента ветувати закон про "покращення" для бізнесу

ІнАУ направила сьогодні листа з проханням не підписувати та повернути Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування» (законопроект №7275 від 1011.2017) до Верховної Ради України для повторного розгляду, зокрема, в частині прийнятих змін до частини другої статті 168 КПК України.

 

Див. Лист № 189 від 20.11.2017 Президенту України щодо Закону «Про внесення змін до законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування».

 

ІнАУ вважає, що цей Закон в частині протидії безпідставним вилученням електронних інформаційних прямо протилежний декларованій меті захисту бізнесу.

Зміни до статті 168 КПК України завдадуть значного удару по телекомунікаційній галузі, оскільки призведуть лише до узаконення неправомірних дій правоохоронців по вилученню електронних інформаційних систем. Адже тепер сервери можна буде на законній підставі вилучати «для проведення експертного дослідження», яке проводиться фактично у 100% випадків.

Крім того, значно посиляться корупційні можливості при проведенні слідства, адже тепер встановлена альтернатива щодо копіювання інформації або вилучення носіів на розсуд слідства.

 

Раніше ІнАУ зверталась до парламенту та до Прем’єр-міністра України з закликом врахувати відповідні пропозиції, але аргументи не були почуті, див Лист № 186/1-6 від 14.11.2017 ВРУ щодо проекту Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування».

 

Також див. оцінку ІнАУ цьому документу на етапі проекту: Урядовий ЗП 7275: не треба такого покращення!