Протокол засідання Юридичного комітету від 16.01.2015

Засідання юридичного  комітету Інтернет Асоціації України

16.01.2015 р.                                                                                                                       м. Київ

 

Учасники:

1.                      В.Кравченко

2.                      Г.Дубко

3.                      В.Дяченко

4.                      О.Зьома

5.                      А.Ісаєва

6.                      О.Мамуня

7.                      О.Рощина.

 

Експерти

О. Сказко

 

Порядок денний:

1.      Новації податкового законодавства на 2015 рік.

2.      Обговорення питання перевірок провайдерів телекомунікацій контролюючими та правоохоронними органами, розробка рекомендацій для членів ІнАУ основних правил поведінки.

3.      Взаємодія юридичного комітету ІнАУ з іншими профільними організаціями, об’єднаннями, їх структурними підрозділами.

4.      Щодо законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо захисту авторського права та суміжних прав в мережі Інтернет».

5.      Різне. Щодо змін у складі Юридичного комітету.

 

 

За пропозицією Голови Комітету першочергово розглянуто питання змін в складі Юридичного комітету.

Рішення прийнято одноголосно.

 

Питання 1.Про зміни в складі Юридичного комітету

Переведення зі складу експертів до членів В. Зьому. Підстава – заява В.Зьоми.

Вирішили:

Рекомендувати Правлінню ІнАУ:

·      Перевести зі складу експертів до членів Комітету В. Зьому.

Всі рішення прийнятті одноголосно.

 

Питання 2. Нововведення податкового законодавства на 2015 рік.

Кравченко В. розповіла про попереднє опрацювання нововведень Податкового кодексу України, відсутності достатніх роз’яснень та рекомендацій з боку фіскальної служби, непоодиноких випадків недотримання правоохоронними, податковими службами, судами вимог законодавства.

Ісаєву А. розповіла про деякі узагальнення нових положень ПК України, зокрема роялті. Як і раніше платежі за використання прав на програми мовлення вважаються роялті.

Стаття 14.1.225 ПК України зазнала суттєвих змін в частині платежів, які не вважаються роялті. Так, не вважаються роялті платежі за передачу прав на об’єкти інтелектуальної власності, якщо умови передачі надають права продати або здійснити відчуження прав інтелектуальної власності.

Інформацію взяли до відома.

Питання 3. Обговорення питання перевірок провайдерів телекомунікацій контролюючими та правоохоронними органами, розробка рекомендацій для членів ІнАУ основних правил поведінки.

Членами Комітету обговорення проблематику проведення перевірок суб’єктів господарювання.

Головою комітету зазначено, що оскільки впродовж січня-червня 2015 р. перевірки здійснюються виключно з дозволу Кабінету Міністрів України або за заявкою підприємства (виключення становлять підприємства, дохід яких за попередній рік становить більше 20 млн. грн.) доцільно рекомендувати членам ІнАУ для мінімізації спілкування з перевіряючими органами не відповідати на листи та запити.

О. Мамуня зазначив, що мораторій не поширюється на перевірки Державної фіскальної служби України

О. Сказко, В.Дяченко та А. Ісаєваю висловлено позицію, що для мінімізації спілкування з перевіряючими органами, доцільно надання перевіряючим органам формальної відповіді.

 

Питання 4. Взаємодія юридичного комітету ІнАУ з іншими профільними організаціями, об’єднаннями, їх структурними підрозділами

Головою комітету рекомендовано популяризувати діяльність Комітету шляхом участі у брифінгах, взаємодіяти з іншими профільними організаціями, зокрема АПУ.

Озвучила пропозицію В. Гадомського, щодо необхідності організації брифінгів та відкритих діалогів за участю членів комітету та інших юристів, залучення за визначеними темами відповідних суб’єктів господарювання.

 

Питання 5.Щодо законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо захисту авторського права та суміжних прав в мережі Інтернет».

О. Сказко та В.Дяченко доповіли про історію розробки та формування законопроекту, змістове наповнення останньої редакції.

О. Сказко наголосила на неприйнятності застосування до провайдерів та операторів телекомунікацій, реєстраторів домених імен та хостинг-провайдерів будь-яких санкцій, обов’язку блокування ресурсів, притягнення таких осіб до солідарної відповідальності за порушення авторських або суміжних прав, нав’язування невластивих функцій з реагування на заявки можливих правовласників, моніторингу та профілактики порушень.

О.Мамуня розповів про європейську практику захисту авторських прав в мережі Інтернет, а також вплив проекту технічної допомоги Європейського Союзу Twinning «Посилення правової охорони та захисту прав інтелектуальної власності в Україні» на законопроект Служби.

В. Кравченко наголосила на доцільності запровадження законопроекту для прозорої роботи ринку телекомунікацій, сумлінності та добросовісної роботи провайдерів та операторів телекомунікацій, контролю за своїми користувачами задля дотримання прав авторів у мережі Інтернет

 

Голова Юридичного Комітету                                     Вікторія Кравченко

 

Секретар                                                                          Дяченко Валерія